Monday, June 6, 2011

rasa yakin? oh tidak!!

Hola..

Eh korg penah x berada pada situasi cmni

***

Situasi 1: presentation depan lecturer/student

Nebes, berpeluh dan rasa mcm nak pitam je bila kene wat presentation. Walaupun da prektis byk kali tp aku tetap akan gagap bila buat presentation dan ko taw bile ade je presentation aku akan ambil jalan selamat iaitu berkaraoke.

*eh lecturer suh present ko wat konsert plak. ko da kenapa?

Haha. Karaoke cni bukan menyanyi depan lecturer tapi membaca sebijik2 yang ade kt slide tuh tanpa melihat mahupun menjeling sejenak kt lecturer/student laen. Macam kita karaoke la, kan ke kita tgk lirik sebulat2. Ini adalah perkara yang kerap aku lakukan dan selalu dpt feedback negative dr lecturer. Sedih!

***

Situasi 2: masuk ke kedai makan yg ramai org

“Ko gile ke hapa nak masuk kedai tu. Kedai tu ramai org la. Segan la.”

Ni adelah ayat2 klise yg slalu aku bisikkan kt hati aku. Aku rela menapak jauh cari kedai mkn laen ataupun sanggup ikat perut x mkn. Malu la weh nak masuk kedai tuh sebab aku dapat rasekan ramai yg pandang n mengumpat aku walaupun pada hakikatnya diorg x sedar pn aku masuk kedai tuh. Nanges!

*padahal diorg gosip bende laen. ko je prasan lebih.

***

Situasi 3: jalan sorang2 di tgh org ramai

Urrgh!! Tensen weh, asal aku bjalan je mesti ramai org. Pelik btol aku, diorg ni x geti2 ke dok umah ke jalan kt tempat laen laen. Sibuk jak jalan kat sini. *sambil masuk pintu Sungei Wang. Bley?

Selalunya kalo situasi mcm ni aku akan jalan tunduk ke bumi x tgk sorg pun kt depan aku. Mcm kepala aku kene karate ngan sapa ntah pastu xley nak angkat, terkulai je tunduk. Kadang situasi mcm ni menyebabkan aku da byk kali terlepas pandang artis2 yg lalu depan aku seperti beyonce, lady gaga dan beberapa artis terkenal yg laen.

"hey, penat je aku pose ko x perasan aku ke? celaka!!" kate beyonce

***

Yez ketiga situasi sedih ni adalah berkait rapat dengan self-confidence, self-esteem n wat-so-eva-self lagi. Dah byk kali aku cube nak fix masalah aku tp hasilnya tetap sama. X jugak berubah. Bagi sesetengah org mgkin perkara ni amat biasa tp bg aku berada pada situasi ini sangat luar biasa okeh. Haissh pening pale nak dipikirkan. Pening!

dan selalunya ramai org nasihat cenggini.

"kena byk berkawan. bila ramai kawan lama2 konfiden" -nak keluar rumah pon aku segan ni kan plak nak tegur org buat kawan. kiamat kot dunia.

"cube keluar dari kepompong"-ntah bila masa plak aku dok kt kepompong. okeh chup!! cmne nak keluar dr kepompong? nak stat dr mana?

"kene break the ice"-tu dia sampai kene pecah2 nih. tp nak pecahkan pake ape?

***

actually aku menghargai nasihat2 tu la aku xtaw nak mula cmne. bkn aku xnak berubah tp da cuba n adelah sedikit sebyk perubahan tuh. sampai suatu ketika aku buntu. Ade x org macam aku ni da dapat fix problem ni? ad sapa2 bley tolon?...*nanges~


P/S: nak tegur org pon x konfiden kadang2 aku dicop sebagai sombong. *nanges lg kuat~

2 comments:

DanieL AdiE said...

TAHNIAH SBB AKHIRNYA LANGKAH PERTAMA anda utk KELUAR dar KEPOMPONG anda BERJAYA!

mengapa I ckp mcm tu, sbb u telah menghasilkan satu entry yg baek dan yang penting berjaya melawan nafsu mls utk update blog..

BAGUS2!!

RafLurv said...

Nice blog :)